ФЕЙКИ, ЧУТКИ ТА ПЛІТКИ ЯК ЗАСІБ СУСПІЛЬНОЇ ДЕЗІНФОРМАЦІЇ І ПОСЛАБЛЕННЯ БЕЗПЕКОВОЇ КОМПОНЕНТИ УПРАВЛІННЯ ДЕРЖАВОЮ - ANDRUSHKIV, B; VIVCHAR, O; POHAIDAK, О (REVIEW OF TRANSPORT ECONOMICS AND MANAGEMENT, 2019)
Мета. Стаття присвячена розв’язанню проблеми поширення пліток, чуток та фейків як одному з інструментів навіювання передчуттів великої антиукраїнської змови в умовах гібридної війни. Методика. Для вирішення даної наукової проблематики застосовано: структурний метод; порівняльного аналізу емпіричних даних; абстрактно-логічного узагальнення. Результати. На основі аналізу літературних джерел та існуючого досвіду безпекової роботи виявлено проблеми з їх попередження. Визначено напрями посилення і розвитку національної безпеки в умовах суспільної дезінформації. Наукова новизна. Запропоновано шляхи підвищення ефективності безпекових заходів та попередження негативного впливу дезінформаціїї за рахунок державних ідеологічно-виховних та інноваційно-управлінських чинників. Практична значимість. Основні положення наукової статті нададуть можливість за рахунок згаданих чинників, забезпечити спокій у суспільстві та стабільне функціонування національної економіки України, що власне і може зробити їх конкурентоздатною в умовах ЄС. Оскільки, дослідження здійснено в умовах трансформаційного посттоталітарного суспільства.